Kociołek żeliwny – dla każdego, kto uwielbia pyszne jedzenie. Gotowanie na ognisku i kuchence

Większość ludzi uwielbia gotowanie w plenerze. Pyszne i aromatyczne dania z grilla czy z ogniska to coś, co długo się wspomina. Jednak grill to nie jedyny sposób na przyrządzanie wybornych potraw.

Warto również spróbować gotowania z użyciem takich naczyń jak kociołek żeliwny. Kociołek wykonany z żeliwa to produkt, który może ubarwić towarzyskie spotkania ze znajomymi czy nawet imprezy integracyjne.

Dlaczego warto używać żeliwnych naczyń kuchennych?

Żeliwo jest jednym z najstarszych i najbardziej uniwersalnych materiałów używanych w kuchni. Jest używane od tysięcy lat, co sprawia, że jest idealnym materiałem do tworzenia naczyń kuchennych, które będą służyć przez całe życie.

Żeliwo można formować w dowolne kształty, dzięki temu na rynku możemy znaleźć przeróżne produkty zrobione z tego materiału: patelnie, garnki, a także kociołki żeliwne.

Nie bez powodu żeliwo jest znane od tak dawna. Jest trwałe, równomiernie się nagrzewa i można go nawet używać w piekarniku! Naczynia żeliwne są idealne do powolnego gotowania gulaszu i zup lub smażenia chrupiącego mięsa. Idealnie nadają się do wykorzystania w wysokiej temperaturze, w jakiej inne naczynia mogłyby się nie sprawdzić.

 Czym właściwie jest żeliwo? Kociołek żeliwny jednym z najpopularniejszych naczyń z żeliwa

Żeliwo jest wytwarzane z mieszaniny piasku, gliny i węgla, które są podgrzewane w wysokich temperaturach, aż do stopienia się w jeden lity kawałek metalu. Powstały w ten sposób produkt jest ciężki, ale również niezwykle wytrzymały i dobrze zatrzymuje ciepło.

Dzięki temu idealnie nadaje się do gotowania na dużym ogniu, ponieważ nie ma ryzyka przypalenia potraw, jak w przypadku patelni z powłoką nieprzywierającą, która może przypalić jedzenie po podgrzaniu do wysokiej temperatury.

Ciekawostką jest, że naczynia żeliwne są jedną z najstarszych form naczyń kuchennych. Używano ich przez tysiące lat i nadal są popularne. Cechuje je niesamowita trwałość, uniwersalność i łatwość użycia. Kociołek żeliwny (który funkcjonuje też pod nazwą kociołek myśliwski) może służyć nie tylko do gotowania, ale i duszenia oraz smażenia.

Dlaczego warto korzystać z kociołka żeliwnego? Zalety naczyń z żeliwa

Garnki i kociołki żeliwne mają wiele zalet, które sprawiają, że można je stosować w każdej domowej kuchni, a także poza nią – w ogrodzie czy na kempingu nad jeziorem. Oto kilka najważniejszych rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o tym rodzaju naczyń:

  • żeliwo jest trwałe i długowieczne – może być podgrzewane do bardzo wysokich temperatur bez ryzyka uszkodzenia lub pęknięcia. Dzięki temu, jeśli się o nie odpowiednio dba, może przetrwać dziesiątki lat. Ponadto nie wchodzi w reakcję z żywnością ani nie zmienia smaku, jak to się dzieje w przypadku niektórych rodzajów naczyń z upływem czasu;
  • żeliwo szybko i w krótkim czasie równomiernie się nagrzewa, gdy jest umieszczone na otwartym ogniu lub na kuchence elektrycznej. Dzięki temu idealnie nadaje się do gotowania jajek, naleśników i steków, ponieważ za każdym razem wychodzą idealnie przyrządzone. Nie ma obaw, że potrawy będą tylko gotowe z jednej strony, podczas gdy z drugiej pozostaną surowe;
  • żeliwo jest uniwersalne – jest często używane w restauracjach, ponieważ jest tak uniwersalne. Można go używać na każdym rodzaju kuchenki lub piekarnika. To niesamowita wygoda.
  • pielęgnacja kociołka z żeliwa jest bardzo prosta. Z łatwością wyczyścimy kociołek żeliwny po gotowaniu tylko za pomocą wody i łagodnego detergentu w postaci płynu do mycia naczyń. Nie ma potrzeby szorowania czy stosowania agresywnych środków czyszczących.

Kociołek żeliwny z wysokiej jakości żeliwa – naczynie, które warto mieć w swoim kuchennym asortymencie

Na rynku znajdziemy wiele kategorii żeliwnych naczyń. Najlepiej jednak wybierać wysokiej jakości produkty, np. z polskiej odlewni, by mieć pewność, że inwestujemy w produkt godny zaufania i trwały.

Garnek czy kociołek żeliwny z pokrywką to uniwersalne naczynie, w którym ugotujemy ziemniaki, upieczemy żeberka czy przygotujemy bigos. Możemy to zrobić i na kuchence tradycyjnej, i na palenisku.

Wystarczy wrzucić do środka produkty żywnościowe i wstawić kociołek myśliwski na żar lub umieścić nad ogniskiem. Żeby jedzenie nie przywierało, można posmarować powierzchnie olejem lub zastosować inny tłuszcz.

Każdy, kto poszukuje kociołka żeliwnego do swojej kuchni, może wybierać spośród całej gamy produktów. Są kociołki, które posiadają odkręcane nóżki, dzięki czemu można dostosować je do powierzchni, na której chcemy postawić kociołek.

Dzięki pokrywie, możemy dusić potrawy takie jak bigos czy gulasz. Możliwości są niemal nieograniczone. W razie wątpliwości, który produkt będzie najlepiej spełniał nasze oczekiwania (jaką wybrać pojemność, jakie wymiary kociołka będą odpowiednie itd.), konsultant czy sprzedawca w sklepie na pewno chętnie doradzi i rozwieje nasze wątpliwości.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

(Przeczytano 7 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)
Przewiń do góry